Графік руху маршруту 4Н – для кожного

На початку вересня 2016 команда Кращого Сихова виготовила і встановила інформаційні таблиці із розкладом руху нічного автобуса 4Н на зупинках громадського транспорту вздовж всього його маршруту.

Розклад руху 4Н

Передісторія

Нічний автобус 4Н запустили 1 липня 2015 року, станом на липень 2016 єдиною інформацією про його існування в реальному світі Санта-Барбари була оця табличка:

IMG_20160727_182954

Що може бути гірше за її убогий стан? Тільки неправильний розклад відправлень, вказаний на ній.

Перші кроки

Ми час від часу користуємося 4Н і знаємо, що курсує він досить близько до свого розкладу. Він користується популярністю – принаймні опівнічний рейс від Оперного на Сихів збирає аншлаги. Але одна справа знати, що о 00:00 автобус їде на Сихів від Оперного, а інша – знати в будь-якій точці вздовж маршруту, за скільки часу і на яку найближчу зупинку прибуде цей автобус.

Першим рішенням був розклад руху, роздрукований із сайту Центру міського сервісу. Такий папірець зекономив нам не один десяток гривень, бо дозволяв встигнути на 4Н навіть тоді, коли весела ніч закидала нас на Привокзальну.

Наступним кроком став розклад руху, адаптований для екрану мобільного – відпадала потреба у папірці, який зношувався і губився. Виглядав той розклад як збережена на мобільний картинка. Один із варіантів:

4

В принципі, це все працювало непогано, але працювало воно лише для нас.

Графік руху і якість життя

Кращий Сихів своєю місією бачить перетворення Сихова на місце, комфортне для життя. Громадський транспорт – це пульс міста, і у Львова він в незадовільному стані. Графіки руху не дотримуються, або й взагалі відсутні.

Проте, суспільна цінність і відносна чіткість виконання розкладу руху вимагала зробити щось для того, щоб 4Н став відомішим 🙂 Після того, як ми про читали статтю Дем’яна Данилюка На зупинці, ми зрозуміли, що і як треба робити.

Складні рішення

Ми вирішили розмістити графік руху 4Н на кожній зупинці вздовж його маршруту. Отже:

  • вирішили використати ламіновані листки формату А4, закріплені пластиковими стяжками. Дешево і ефективно.
  • шаблон для графіку отримали у Дем’яна, трохи обробили напильником, адже відправлень у нас тільки 3-4 за добу.
  • маршрут руху  – банальна річ, але це все треба було пошукати. Згаданий вже Центр міського сервісу подає зупинки типу Польське консульство або просп. Ч. Калини (Верхній шувар), які насправді називаються інакше. Також в напрямку з Сихова маршрут пролягає по Підвальній та Торговій, про що згадки на сайті немає. До честі сайту ЦМС – це надійне джерело графіку руху, там він виявився актуальним.
  • список зупинок взяли у сервіса EasyWay. На жаль, графік руху станом на момент написання статті там невірний.
  • на відміну від даних ЦМС, автобус зупиняється на всіх зупинках вздовж руху, тому розклад розрахували для всіх. Графіки відправлень в деяких місцях відповідно інтерполювали по часу відносно найближчих.
  • Виготовили і встановили таблички там, де точно відоме місце зупинки, – наприклад, де точно знаходиться зупинка РАЦС в сторону центру, ми досі не знаємо.

Процес встановлення

Люди цікавилися і питали, коли цей автобус почне їздити 🙂 . Таким чином, підтвердилася одна із основних гіпотез – про автобус багато хто не знає. А отже, не користуватиметься.

IMG_20160901_111541

Інформація про графік руху – це часто друге, що нагадує про зупинку, після власне знаку.

IMG_20160903_192857

Не всюди є знаки про автобусну зупинку, тому доводиться використовувати трамвайну:

IMG_20160903_193954

Що далі

Разом із табличками ми створили сторінку, присвячену 4Н, на якій підтримуватимемо актуальну інформацію про маршрут.

Також регулярного оновлення вимагатимуть самі таблички. Як виявилося, на Сихові вони висять довше, аніж у центрі – з площі Петрушевича інфотаблиця зникла на другий день 🙁

IMG_20160903_193459

Нічого, відновимо.

Загалом, результатом ми задоволені. Звичайно, це не справа громадської організації – розвішувати графіки руху автобусів. Але в умовах Львова, коли не забезпечено банальні, фундаментальні складові комфортного міського життя – до яких належить громадський транспорт – в цих умовах не робити те, що можеш, було неправильно.

Графік руху 4Н – наш сьогоднішній вклад у кращий Сихів.

Насамкінець – трошки краща кінцева зупинка 4Н на Санті:

IMG_20160903_204131

Сподобалося? Є пропозиції? Пишіть нам!