Парк Івана Павла ІІ: Результати опитування та дослідження

Парк імені Папи Римського Івана Павла II, або ж Сихівський ліс — є найбільшою зеленою зоною на Сихові. Впродовж 2018 року Кращий Сихів долучився до проведення дослідження та воркшопу про сучасний стан парку та його майбутнє.

Спершу невеликий відступ — і дослідження, і воркшоп відбували ще 2018 року. Є дві причини, чому ми все ж публікуємо допис із результатами: по-перше, ми хочемо поділитися із вами результатами проробленої роботи; по-друге, одержані результати не втратили своєї актуальності. З деталями нас знайомить Олександра Сладкова із ЛКП «Інститут просторового розвитку», яка розробляла саме дослідження і модерувала воркшоп.

В онлайн-опитуванні взяло участь майже 400 респондентів, що самостійно могли вписати те, що думають про сьогоднішній стан і майбутнє парку Івана Павла ІІ на Сихові. Результати опитування ми обговорили з представниками різних груп інтересів, зокрема головним проектантом реконструкції Парку Івана Павла ІІ паном Віктором Кузьмаком, представниками церкви Різдва Пресвятої Богородиці, переможцями та призерами конкурсу реконструкції площі Довженка Юрієм Максим‘юком та Христиною Чорноус, заступником голови Сихівської районної адміністрації паном Володимиром Івасюком, представником ГО «Кращий Сихів» Володимиром Сольським, представниками девелоперських компаній, що планують розвиток цієї території.

Ми умовно поділили дослідження і обговорення на дві частини. Одна стосувалася так званої першої частини парку — відкритого простору навколо церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Тут мешканці оцінили наявність великого відкритого простору, квітучих дерев, лавок, освітлення, великих якісних газонів, загальний мінімалізм і лаконічність. Проте критики зазнало планування території, особливо щодо періодично закритих територій. Територія церкви, прохід через торговий центр Інтерсіті закриті ввечері, відтак пішоходи мають робити чималий гак та по необлаштованій, нелогічній і неосвітленій стежині йти до помешкання. Крім того, зазнало критики планування стежок навколо сакур, відсутність зв‘язку між територією Арсену і церквою, захаращеність і будівельне сміття між лісопарком і будівлями. Не подобається також дитячий майданчик через відсутність тіні, концентрацію ігрових елементів на малій площі, рух машин навколо. Щодо майбутнього, на воркшопі обговорили важливість перебудови Арсену і будівництва комплексу Авалону як споруд з активними фасадами по всьому периметру, а не лише з боку проспекту, розвиток логічних і безперешкодних пішохідних зв‘язків між всіма об‘єктами, створення пішохідних бульварів, що ведуть до парку, створення зупинки ГТ між Арсеном і комплексом Авалону для прямого зв‘язку з комерцією і парком і мінімізації використання приватних авто.

Щодо території парку, мешканці відзначили явне покращення в благоустрої — пряма освітлена алея через ліс під кронами дерев створює незабутні враження. Мешканці зазначали необхідність максимального збереження великих дерев після реконструкції, співвідношення 30/70 галявини/дерева як бажане. Мешканці також зазначали необхідність збереження і розширення «зеленого фону» для церкви. Проте наразі це суперечить планам освоєння території спортивними майданчиками та наявним планом реконструкції лісопарку. Більшість нарікань стосувалися заїзду авто в парк, розведення вогнищ і пікнікування недалеко від навколишніх будинків, не завжди приємна голосна музика з авто і, звісно, гори сміття після. Під час воркшопу дискутували про те, яким чином відсунути пікнікування на протилежний бік парку. Є думки зробити спеціально облаштовані платні місця без заїзду машин. Більшість, відтак, шукатимуть безкоштовний варіант з заїздом подалі. Щодо функціоналу ділянки, прилеглої до новобудов і супермаркету, архітектор Віктор Кузьмак вказував на те, що ця зона запланована як тихий відпочинок, акцентованих входів у парк на цій ділянці проект не передбачає. Мешканцями було запропоновано бачення просторого інклюзивного дитячого та спортивного майданчика. Ця ідея була підтримана усіма присутніми з огляду на сприятливий рельєф парку та наявність щонайменше трьох установ на Сихові, що є призначені для перебування та реабілітації маломобільних, один з яких, молодіжний, є в приміщенні церкви. Інші функції — якісний громадський простір тихого відпочинку, а також екологічне облаштування наявної водойми. Розглядалося також питання створення облаштованого майданчика для вигулу і тренування собак, а також наземних громадських туалетів, кімнати «матері (батька) і дитини» суміщених з пунктом прокату спортивного обладнання. Спортивні майданчики і екстремальний спорт запропоновано віднести на інші ділянки, де вони є передбачені.

Ключові тези:

  1. Необхідно створити логічні і безбар‘єрні пішохідні зв‘язки між ключовими об‘єктами інфраструктури (існуючими і проектованими): церква Різдва Пресвятої Богородиці, супермаркети Сільпо й Арсен, комерція Авалону, Спорткомплекс, Центр Довженка, Інтерсіті, комплекс будівель Екодому, катехетична школа, існуючі та нові зупинки ГТ, різні частини парку Івана Павла ІІ, існуючих та проектованих громадських просторів, пішохідних алей. Коротко місця + зв‘язки.
  2. Необхідно прийняти рішення щодо організації вулично-дорожньої мережі ділянки, заїздів-виїздів до будівель і споруд. Бажано затвердити змінами до ДПТ.
  3. Щодо території парку Івана Павла ІІ необхідно визначити входи-виходи, обсяг прийнятного втручання в існуючий ландшафт і природне середовище (дерева, водойма), перенесення і організація місць для пікніків, створення інклюзивної дитячої та спортивної інфраструктури, туалетів і кімнат догляду за дитиною, місць вигулу собак.
  4. Визначити напрямки розвитку комерції, орієнтованої на вуличний простір — де мають бути активні перші поверхи (магазини, заклади з літніми майданчиками).

В 2019 ми продовжуємо слідкувати за змінами, які очікують дану територію.

Хочете дізнаватися першими про те, як змінюється Сихів? Підписуйтеся на нашу розсилку новин, слідкуйте за нашою сторінкою у fb.

Подобається наша діяльність? Підтримайте нас регулярним грошовим внеском – на картку, банківський рахунок або через liqpay. Замалого внеску не буває, навіть 30 гривень дадуть нам відчути вашу підтримку 🙂

Хочете реалізувати ідею? Приходьте знайомитися, долучайтеся до команди 🙂 Разом – сила!