СихівЦІ: Ганна Кузьо

Орнітолог, науковець (за освітою еколог). Працювала в Державному природознавчому музеї НАНУ, наразі волонтер проекту «Зелений Ліхтарик», керівник проекту BirdID Ukraine, волонтер Західноукраїнського Орнітологічного Товариства.

Ганна Кузьо, 26 років
Ганна Кузьо, 26 років

Це перший пост із циклу СихівЦІ – нашого проекту про цікавих людей Сихова.

Текст: Настя Стьопіна.

Про роботу на Сихові

Я пишу дисертацію про птахів передмістя. Сихівський парк, Освицький гай – одна з багатьох моїх модельних ділянок, але саме її мені найзручніше досліджувати, бо живу на Санта-Барбарі.

Працюю на ділянках із блокнотом та біноклем, а серйозна на вигляд фотокамера, яку часто беру із собою – це більше для задоволення.

Фото з особистого архіву Ганни

Про натхнення та розваги

Надихає природа, книги, люди. Я вважаю, що людині потрібно бути відкритою для світу – подорожувати із відкритим серцем, знайомитися, намагатись зрозуміти інших людей; читати вдумливо, що і сама намагаюсь робити.

Улюблену книгу складно обрати, але я просто закохана у роман “Діти Гуріна” Дж. Р. Р. Толкіна. Разів сто передивлялася улюблений мультик “Нове обличчя імператора”.

Про життя на Сихові

Сихів подобається тим, що поруч є ліс і поле. Тут хороша інфраструктура: багато маршруток в різні напрямки, є ринки, супермаркети. На Сихові мені бракує місць для зустрічей чи коворкінгу. Часом маю потребу просто десь сісти попрацювати за ноутом, і заради цього їду в центр.

Пр. Червоної Калини Фото – Олена Іваній-Зазуля

Про місцевих птахів

Якихось унікальних птахів на Сихові немає, але загалом можна побачити близько 30-ти різних видів. Біля річки Зубри живе волове очко – дрібнесенький птах, один з найменших в Україні. Там само можна побачити крижнів – диких качок.

Самка крижня. Фото – Ганна Кузьо

У Сихівському парку живе декілька видів синичок, а також повзики – невеличкі птахи, блакитні зверху, оранжеві знизу. Це єдиний птах в Україні, який вміє повзати по деревах вниз головою.

Гаїчка болотяна. Фото – Ганна Кузьо
Повзик. Фото – Ганна Кузьо

Люди починають по-іншому дивитись на природу, коли спостерігають за птахами. Усвідомлюють, що це пташка, вона живе серед живого, серед природи, на деревах… Такий ланцюжок роздумів дуже корисний: ти вже напевно розумітимеш, що ліс в Карпатах потрібен не тільки для того, щоб його зрубати.

Цікава історія, що сталася на Сихові

Здається, це була осінь 2012 року, коли я вперше в житті побачила її… Я вчилася їздити на велосипеді, аж раптом чую, мій чоловік кричить: “Дивись, щось летить!”  Я повернула голову, і звісно, повернула кермо, і одразу ж вилетіла разом із велосипедом зі стежки 🙂  “Щось” пролетіло, і я тоді не зовсім зрозуміла, що це було, хоча здогадувалась.

Через декілька місяців я вже нормально роздивилася її – довгохвосту сову, одну з найбільш рідкісних сов України, занесених у Червону Книгу. Цікаво, що довгохвоста сова на Сихові не живе – вона насправді рідкісна, і найчастіше її спостерігають на Розточчі. До нас вона може зрідка завітати в гості. СОВпадєніє? 🙂

Довгохвоста сова та дятел (зліва внизу). Фото – Ганна Кузьо

Топ-3 місць Сихова, які варто відвідати мешканцям інших районів Львова.

Поле весняним ранком,  Гай Освицький від річки Зубра до пустирів біля “Арени Львів”, ресторан “La Famiglia”.

Гай Освицький. Фото – Настя Стьопіна

P.S. Для тих, хто хоче ближче познайомитися із пернатими, які живуть поблизу наших домівок та дізнатися цікавинки з їхнього життя, ми проводимо пізнавальні екскурсії парком Івана Павла ІІ.
Напишіть нам у приватні повідомлення FB-сторінки ГО “Кращій Сихів” і ми запросимо вас на найближчу таку екскурсію:
https://www.facebook.com/better.sykhiv.ngo/


СихівЦІ – проект Кращого Сихова про людей, які творять місто, змінюють суспільство на краще, живуть на Сихові і є успішними, ціннісними і цікавими.

Ви можете підтримати цей та інші проекти Кращого Сихова, зробивши внесок на сторінці Підтримати. Дякуємо!