Плани на 2019: Велодоріжка на Сихівській

Вулиця Сихівська перебуває в очікуванні весни і початку робіт із завершення облаштування велопішохідної інфраструктури на непарній стороні вулиці.

Це перша із серії наших публікацій про проекти, реалізація яких запланована на цей рік. Підписуйтеся на нашу розсилку або слідкуйте за нами у fb, і ви нічого не пропустите. Про велодоріжку на Сихівській розповідає Орест Олеськів із Львівської асоціації велосипедистів.

Ще у 2017 році була облаштована перша частина проекту від проспекту Червоної Калини до вулиці Кавалерідзе. Восени минулого року розпочали продовження тротуару з велодоріжкою від Кавалерідзе до мосту через залізницю.

В цій статті ми розкажемо, чого очікувати від цієї ділянки вулиці після завершення робіт.

Розпочнемо з того, що проект розроблявся комунальною проектною організацією ЛКП «Інститут просторового розвитку». Сам проект почали розробляти ще восени 2016 року і він є логічним продовженням ділянки, яку робили у 2017 році. Тут будуть використані ті ж матеріали і прийоми, що і там.

Розглянемо ескіз проекту починаючи від вул. Кавалерідзе, де ще не починались будівельні роботи. Тут передбачено облаштування хідників з бетонної плитки 30х30 на місці теперішнього розбитого асфальту.

Як бачимо з креслення, на переході через Сихівську буде облаштоване велокільце, яке дозволяє безпечно розминутись велосипедистам на примиканні до двосторонньої велодоріжки. І так, тут як і на старішій ділянці, передбачена двостороння асфальтована велодоріжка шириною 3 метри.  З початку вона повинна йти газоном між деревами, пройти позаду зупинки і за нею вже примкнути до тротуару. Але тут виникає проблема з тимчасовою спорудою, яка сьогодні розташована на шляху велодоріжки. Цікаво буде побачити, як вдасться вирішити цю конфліктну ситуацію. Нагадаємо, що проект робився ще у 2016 році і, мабуть, цей МАФ був встановлений пізніше.

Від зупинки — яка також має бути наново облаштована — і далі до вулиці Полуботка ширина велодоріжки і тротуару має бути однакова і становити 3 метри. Між тротуаром і велодоріжкою буде розділювач з дрібної рельєфної плитки. Це дозволить людям краще орієнтувати де тротуар і де велодоріжка, хоч вони й будуть виконані з різних матеріалів.

Зважаючи на брак вільного місця, тротуар і велодоріжка трохи звузяться від примикання вулиці Соняшникової і до переходу.

Тут велодоріжка матиме 2,5 м, а тротуар 2,3 м. На вузькій смузі озеленення — між велодоріжкою і дорогою — проектом передбачена посадка живоплоту, який повинен зробити пересування на цій ділянці більш комфортним та захистити від можливих бризок з-під коліс автомобілів в дощові дні.

Двостороння велодоріжка закінчиться на пішохідному переході, далі в напрямі Зеленої піде одностороння велодоріжка, шириною 1,5 м, тротуар залишиться незмінної ширини. Безпосередньо на мості, зважаючи на обмежений простір буде організовано спільний велопішохідний рух.

Говорить Орест: «Хочу пояснити чому тут робиться двостороння велодоріжка. Потрібно сказати, що цей проект також включає облаштування пішохідного простору з велодоріжкою на парній стороні Сихівської. І там також передбачена двостороння велодоріжка. На таких широких вулицях, з активностями по обидва боки проїжджої частини, потрібно робити двосторонні велодоріжки, тому що велосипедисти не будуть об’їжджати піввулиці, щоб дістатись до якогось місця на протилежній стороні. Цієї помилки уже допустилися на вул. Науковій, де велосипедисти їздять односторонньою велодоріжкою в обидва боки, що створює суттєві незручності».

Хочете дізнаватися першими про те, як змінюється Сихів? Підписуйтеся на нашу розсилку новин, слідкуйте за нашою сторінкою у fb.

Подобається наша діяльність? Підтримайте нас регулярним грошовим внеском – на картку, банківський рахунок або через liqpay. Замалого внеску не буває, навіть 30 гривень дадуть нам відчути вашу підтримку 🙂

Хочете реалізувати ідею? Приходьте знайомитися, долучайтеся до команди 🙂 Разом – сила!