СихівЦІ: Ярослав Світ

Автор коміксу “Троє проти Зла”, дизайнер

“Люди в Україні мало знають про цей район, тому йде “лагідна сихівізація”.”

Фото – Настя Стьопіна

Про роботу коміксиста

Комікс – це теж вид мистецтва. Створити його легше, ніж мультфільм, а перевага коміксу перед книгою в тому, що не потрібно вдаватися у довгі описи – все, що ти хочеш, можна намалювати.

В Америці робота коміксиста розбита на чотири складові: хтось малює олівцем, хтось чорним кольором замальовує контур, хтось розфарбовує малюнок, і четверта людина малює літери, якщо на сторінці є якийсь текст. Комікс “Троє проти Зла” створюють двоє – я і Тарас Ярмусь. Тарас з Рівненської області, але жив на Сихові, коли вчився на художника в Академії мистецтв. Робота у нас розділена: я олівцем на папері малюю сюжет і схематично персонажа, сканую і відправляю Тарасові. Він на планшеті робить контур і, власне, відповідальний за кінцевий малюнок.

“Троє проти Зла”

Зображення обкладинки з сайту Biggggidea

Я виріс на Сихові, і коли був малим, ми з друзями всюди тут гуляли. Можна сказати, що комікс “Троє проти Зла” – це продовження дитячої фантазії, бо ідея з’явилася у мене ще в школі. Тоді намалювалась якась дурна картинка, де троє друзів, а навколо них – зло.

Комікси я малюю з 2004-го. Шість років тому я вже публікував онлайн комікс про трьох хлопців, які потрапляють у світ інтернету з персонажами з комп’ютерних ігор та мемами. Намалював близько 50 сторінок, але їх зміст швидко став не актуальним.

Сідаючи за “Троє проти Зла” я вирішив, що вже старий і маю ґрунтовно підійти до справи: хотілося створити історію з нормальним сюжетом, яку цікаво буде читати через декілька років. Ми вибрали казковий світ і нашу українську міфологію.

Про “лагідну сихівізацію”

Сихів – це підґрунтя для персонажів. Вони мають бути прив’язані до якогось місця, то чому цим місцем не може бути Сихів? Я ж не у Нью-Йорку виріс. Насправді події можуть відбуватися там, де ти живеш.

Фото – Настя Стьопіна

Ми плануємо зробити “Троє проти Зла” трилогією. Друга частина, сподіваємось, вийде на початку 2019 року. У ній ще не буде багато про Сихів. Люди в Україні мало знають про цей район, тому йде “лагідна сихівізація”: спочатку ти даєш героїв звідси, але потрапляють вони у міфічний світ, зрозумілий широкому колу читачів, і потім Сихів потрошки з’являється в ефірі.

Але він відіграє важливу роль в коміксі – це дім, у який персонажі хочуть повернутися.

Про відпочинок і натхнення

Комікси я створюю у вільний час. “Троє проти Зла” містить таку автобіографічну фішку: головний герой має плеєр і слухає різні українські пісні – старі, маловідомі. Коли я малюю комікс, то слухаю українську музику для натхнення. Решту вільного часу проводжу стандартно: гуляю з друзями, дивлюсь фільми, читаю книжки.

Ілюстрація з коміксу. Зображення з сайту Biggggidea

Цікава історія, що сталася на Сихові

Якось у сьомому чи восьмому класі в мене на Сихові гопніки забрали мобільний телефон. Я просто стояв, а вони прийшли і забрали. Я був малий, а їх було троє.

Про зміни Сихова на краще

Віднедавна я живу в центрі, а на Сихів приїжджаю до друзів в гості.

Не знаю, що сталось, але Сихів почав розвиватись і навіть виглядає якось по-європейські: став гарніший, більш затишний і більш безпечний. Раніше тут ходили якісь підозрілі особистості (хоча, можливо, вони і досі ходять десь поміж будинків).

По проспекту Червоної Калини все оживає: магазини відкрились, пустили трамвай. Дуже багато родин, багато дітей – такий сімейний район. Тут спокійно і тихо.

Фото – Настя Стьопіна
Фото – Настя Стьопіна

Зрештою, Сихів ніколи не був сильно стрьомним: у мене тут телефон тільки один раз забрали 🙂

Про зміни Сихова на гірше

З поганого на Сихові – МАФи. Особливо жахливо поставили той, що перед аркою на виході з двору, де я жив. Раніше крізь цю арку відкривався гарний вид на Верхній Шувар, це навіть у коміксах є (див. зображення вище – прим. автора). Тепер його затуляє МАФ.

Про потенціал Сихова 

Має відкриватися більше закладів для дітей: якісь майданчики, місця, де вони могли би проводити час, навчатися та розвиватися. Я думаю, в цьому найбільший потенціал Сихова як спального району: якщо для дітей облаштувати місця, де вони будуть бавитись і розвиватись, то з них виростатимуть серйозні люди.

Ярмарок інноваторів у Центрі Довженка. Фото з сторінки Lviv Open Lab / Makerspace

Топ – 3 місць Сихова, які варто відвідати мешканцям інших районів Львова

  1. Сихівській ліс (парк Івана Павла ІІ)
  2. Церква Різдва Пресвятої Богородиці та сквер біля неї
  3. Дитяча школа мистецтв №5