Відкрите звернення щодо оновлення площі Довженка

Звернення Кращого Сихова щодо ситуації, яка склалася навколо питання оновлення площі перед Центром Довженка у Львові: виступаємо за якнайшвидшу реалізацію проекту, який переміг у відкритому всеукраїнському конкурсі.

Ситуація, яка склалася минулої п’ятниці під час засідання виконкому ЛМР, змушує нас вчергове виступити із заявою про нашу позицію в питанні облаштування площі Довженка. Ми виступаємо за якнайшвидшу реалізацію проекту, який переміг у відкритому всеукраїнському конкурсі. Вважаємо неправильними спроби окремих осіб, які нібито виступають від імені громади Сихова, змусити міську владу знехтувати результатами конкурсу і встановити на площі пам’ятник чи меморіал. Раніше ми вже пояснювали, чому не поділяємо ідеї встановлення пам’ятника на площі Довженка.

Текст звернення подаємо нижче:


Навесні 2018 року управління архітектури й урбаністики Львівської міської ради оголосило всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію облаштування громадського простору навпроти кінотеатру імені Довженка на Сихові.

27 квітня 2018 року конкурсна комісія обрала переможця серед 17 учасників. Ним став творчий колектив «Група 109», які запропонували перетворення площі на сучасний громадський простір.

Мешканці Сиxова активно підтримують необхідність реконструкції площі та облаштування простору на даній території. Впорядкованість території в найкоротші терміни дозволить створити простір для зустрічей дітей і молоді, батьків, сусідів та активниx мешканців. Створення облаштованого громадського простору сприятиме прибиранню території та її оxороні/патрулюванню.  В проекті-переможці передбачено простір для дитячого дозвілля, зустрічей активної та інтелектуальної молоді, зустрічей ініціативниx мешканців Львова, проведення культурниx заxодів та сусідськиx посиденьок, тобто проект повністю відповідає вимогам більшості мешканців міста та орієнтований на різні групи.

Згідно проекту, площа, що займає близько 2 гектарів, буде створена у вигляді амфітеатру, який можна використовувати для концертів та проведення інших заходів. Проект передбачає пологий схил з південної сторони, що може стати простором для відпочинку у теплу погоду і водночас – невеликий пагорб вздовж магістралі – простір для тих, хто любить більш урбанізовані краєвиди та шум магістралей.

У проекті передбачено, що площу біля кінотеатру розділять на дві зони – верхню та нижню. Нижня зона використовуватиметься для комунікації та пасивного відпочинку, і вона буде захищена від шуму міста, а верхня частина буде поєднувати простір із кінотеатром ім. Довженка плавним переходом без сходів, – таким чином створюватиметься елемент доступності. Окрім того, проект передбачає облаштування переходу від громадського простору до церкви Різдва Пресвятої Богородиці, якого наразі немає.

Детально із проектом можна ознайомитися тут: https://www.facebook.com/pg/initiative109/photos/?tab=album&album_id=1070481683119081

Даний проект відповідає запиту сихівчан на якісний доступний простір для відпочинку та проведення різних заходів. Реконструкція площі перед кінотеатром Довженка  в найкоротший термін є надзвичайно важливою для мешканців міста, адже створення облаштованого простору сприятиме розвитку місцевої громади.

У зв’язку із цим просимо:

    1. Втілити проект, який переміг у згаданому конкурсі, в максимально можливо стислі терміни.
    2. Передбачити фінансування необхідних для реалізації робіт у бюджеті міста на 2019 рік.

Звернення підтримали (станом на 6 листопада):

  • Кращий Сихів – в особі керівника Наталії Піпи
  • Група 109 – в особі Маркіяна Максим’юка
  • Львів Довженко Центр – в особі директора Марти Іванишин
  • Інститут Суспільних Ініціатив – в особі члена правління Віктора Петрова
  • Lviv Culture Centre – в особі голови Юлі Рудюк
  • ЛОМГО «Юнацтво» – в особі голови Івана Цюп’яка
  • ГО «Львівський блок» – в особі Козицького Андрія
  • ГО «Дитячий центр сучасного мистецтва» – в особі голови Онещака Олега
  • ГО «Українська Галицька Асамблея» – в особі Івана Сприня
  • ГО «Зручне місто» – в особі Юрія Тер-Арутюняна
  • Центр Міської історії Центрально-Східної Європи – в особі директора Софії Дяк
  • Інститут міжнародних економічних досліджень – в особі голови Володимира Волошина
  • та ще більше 90 осіб.

Дане звернення у вигляді електронної петиції до ЛМР підтримали понад 500 осіб, що є достатнім для винесення її на розгляд Львівської міської ради.

Площа Довженка – центральна площа Сихова. Її майбутнє – наша спільна відповідальність.

Дякуємо за підтримку та поширення.